Eén keer per maand wordt er op de Graafse Akker een natuurworkshop georganiseerd. Tijdens de workshop gaan de deelnemers naar de Graafse Akker om planten, zaden, wortels of vruchten te verzamelen. Vervolgens wordt van de oogst een aantal lekkere gerechten gemaakt om te proeven natuurlijk! De insteek is om zoveel mogelijk planten te gebruiken die op de Graafse Akker groeien, maar soms wordt er ook een uitstapje gemaakt naar meer exotische gewassen.
Naast gerechten worden er ook dranken, zalven en oliën gemaakt. We willen daarmee laten zien dat er een heleboel in je directe omgeving groeit waar je zelf wat van kan maken.
De oogst van 2013.
Zo maakten we in 2013 bijvoorbeeld koekjes van tamme kastanjes, eikeltjesmeel en kleefkruidzaad. We oogstten de wortels van paardenbloem, grote klis en teunisbloem en maakten er lekkere gerechten van. We roosterden eikeltjes, grote klis en paardenbloem om een warme drank samen te stellen. Daarnaast hebben we kilo’s appels verwerkt tot appelmoes, appelsap en appelstroop. We stelden ons eigen persoonlijke likeurtje samen met kruiden en specerijen uit de Graafse Hof en van de Graafse Akker. En we proefden die van elkaar natuurlijk. Ook verwerkten we medicinale planten, zoals goudsbloem en sint-janskruid, tot een EHBO-olie. En in december, toen er niet zoveel meer groeide, maakten we zelf glühwein, geurballen en koffielikeur.
De natuur culinair in 2014.
Ook in 2014 is er weer van alles te brouwen, koken, braden en bakken. In het voorjaar gaan we aan de slag om van typische voorjaarsbloeiers lekkere en gezonde gerechten en dranken te maken. We oefenen met het maken van picknickhapjes en natuurtapas. In de zomer maken we bijzonder ijs van lokale kruiden en verfrissende zomerdrankjes. In het najaar zullen we verschillende soorten vruchten verwerken tot sap, gelei en jam. We zullen bijzondere gerechten met noten gaan maken. De grote publiekstrekker, likeurtjes maken, zal in 2014 zeker een vervolg krijgen.
Het programma van de workshop wordt ongeveer twee weken voor de workshop bekend gemaakt via Facebook, diverse nieuwsbrieven en de website www.wandeloogst.nl. Per workshop kunnen er maximaal 15 personen deelnemen. Het is daarom raadzaam je tijdig op te geven. De kosten zijn afhankelijk van de materiaalkosten. We zullen de workshop altijd betaalbaar houden. Er is korting voor minima mogelijk. Voor vragen over de workshops kun je mailen naar info [at]wandeloogst.nl
Sinds 28 oktober 2021 heeft Transfarmers de ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling) gekregen. Daarmee zijn voor particulieren en bedrijven giften boven een bepaald drempelbedrag aftrekbaar voor de belastingen. Hoe dat precies zit, kun je hier lezen. Info giften aftrekken
Bij een donatie wordt het bedrag gestort op het rekeningnummer NL44 TRIO 01985 443 75 tnv Stichting Transfarmers, die de o.a. de activiteiten op de Graafse Akker beheert. Mocht je om wat voor een reden dan ook toch willen afzien van je structurele of eenmalige donatie? neem dan contact met ons op via het contact formulier.